Børn og huslige pligter

Der er forskellige meninger omkring børn og huslige pligter. Nogle giver lommepenge hver uge, uden børnene laver noget. Ander giver lommepenge, hvis de deltager i de huslige pligter. Andre mener dog, at det er en selvfølgelig at børn deltager i de huslige pligter, ligesom de voksne, da de ikke synes at børn skal belønnes, når det er en del af hverdagen. Og nogle helt andre, synes at de skal få en belønning for hver huslige pligt de laver. Det er individuelt for hver familie, og hvad der fungerer bedst. Men kan børn være for små til at lave huslige pligter? 

2-3 årige

Når børnene er helt små, vil de elske at kunne overtage en huslig opgave for dig, eller måske i kan gøre det sammen. Det er dog lidt begrænset for hvad små børn kan lave af huslige pligter, og derfor skal de lave det de kan være med til. Det kan for eksempel være: 

  • Putte tøj i vaskemaskinen og tage rent tøj ud af den igen
  • Tørre noget der er spildt op
  • Putte affald i skraldespanden
  • Læg legetøj på plads

Ved at små børn i alderen 2-3 år er med til de huslige pligter, giver den en følelse af sammenhold, det giver dem selvtillid, og ikke mindst, så får de motoriske færdigheder. Husk at rose dem for deres indsats. 

4-5 årige

Når børnene er lidt ældre, kan de også gøre nogle flere ting. De har stadig den alder, hvor det stadig kan være sjovt, og hvor de vokser med opgaverne. Hvis man også husker at rose dem for deres indsats. De kan være med til at: 

  • Dække bord
  • Rydde op
  • Være med til den del af madlavningen 
  • Hjælpe med at smøre deres egen madpakke
  • Vande blomster

6-7 årige

Her begynder de at forstå at det ikke altid er sjovt med de kedelige tjanser. Men her er det, at man eventuelt kan starte op med lommepenge, eller penge efter indsats. Man kan overveje en app der hedder Gimi, hvor man kan tilføje sine børn, og lave opgaver. Så kan de se opgaverne på deres telefon, og tage de tjanser, som de har lyst til, og få penge for den enkelte opgave. Man kan så sætte det sådan op, at man skal tage et billede af, fx når opvaskeren er tømt, som bevis på at man har klaret opgaven. Ved at man gør det igennem en app, involverer man deres telefon, som de så småt begynder at blive afhængige af, og så tjener de penge.