Gør emnet nemt at håndtere forud for metallografisk analyse

Har du et emne af metal, hvis egenskaber du ønsker at undersøge under et mikroskop, så er der en række arbejdsgange, du skal udføre. Hvor du slutter forberedelsen af et emne til analyse af med at polere det med en passende poleringsklud og diamond suspension for at få en glat, blank overflade, har du forinden det slebet det med slibemateriel med grove korn. Og før dette skar du dit emne til.

Skær emnet til med et cut-off wheel

Når du skal skære et emne af metal til for at gøre det nemmere at arbejde med, gælder det om at bruge et redskab, der fører til minimal mekanisk og termisk deformering af emnet. Sådan et redskab kunne være cut-off wheels, hvor du vælger et emne, der passer til hårdheden på det metal, som du vil skære ud. Nogle egner sig til stål, andre til titanium. Atter andre er gode til aluminium og kobber.

Du skal kunne reproducere dine resultater

Det er ret vigtigt, at cut-off wheels har lang levetid – ikke bare fra et økonomisk synspunkt. For når du ønsker at kunne sige noget om emnets egenskaber, har du brug for at kunne reproducere dine resultater for faktisk at vide, det ikke bare var den konkrete prøve, der havde bestemte attributter. Her er det rart bl.a. at bruge det samme cut-off wheel igen og så se, om prøverne bliver de samme.

Skaf de rette cut-off wheels til jobbet

Hvis du står med et metallisk emne, du ønsker at udføre metallografisk undersøgelse på, så skal du først skære et passende stykke ud, du kan slibe og derefter polere. Med de rette cut-off wheels er du godt på vej til at få brugbare prøver, hvor du får nogle gode muligheder for at observere metallets egenskaber, uden de er deformeret enten mekanisk via vridning eller termisk via varmeoverførsel.