Sådan kan du håndtere konflikter

Alle har deres op- og nedture i livet. Nogle gange opleveler vi rare ting og andre gange oplever vi det modsatte bl.a. konflikter. Det kan være svært at løse konflikter, dog er det vigtig at lære hvordan man gøre, da de kommer til at møde mange forskellige mennesker gennem livet.

Råd til konflikthåndtering

I livet vil vi alle kunne komme til at støde ind på konflikter både med familie, venner og kollegaer. Derfor er det vigtigt at kunne løse konflikter på en ordentlig måde så alle parter bliver tilfredse og føler sig hørt. Mange arbejdspladser og skoler giver også medarbejdere og elever en lille konflikthåndtering uddannelse, så de er forberedt til den rigtige verden.

Hvis en konflikt får lov til at eskalere og fx bliver personlig, risikerer der, at den ødelægger forholdet mellem to eller flere personer. Men hvis den bliver håndteret ordenligt, kan man lære fra det og måske arbejde eller snakke bedre sammen.

Hvis der er utilfredshed mellem to eller flere personer, er det vigtigt at alle parter erkender hinandens følelser og perspektiver. Det er vigtigt at alle føler sig hørt og set. I stedet for at angribe hinanden, kan man snakke om, hvordan man fx er uenig om noget i en arbejdsplads og bevare roen. På den måde nedtrappes konflikten også.

Hvorfor er konflikter vigtige?

Det kan selvfølgelig være stressende og frustrerende, at være en del af en konflikt. Konflikter er dog uundgåelige.

Konflikter kan dog være sunde at have sommetider. Konflikter kan åbne vores øjne til nye perspektiver og lærer os desuden at lytte til hinanden samt forbedre vores kommunikationsevner.

Konflikter kan også forbedre og styrke relationer og teams og kan være grunden til at man finder bedre løsninger til noget bestemt. På den måde opnår man fx også bedre resultater på en arbejdsplads og dermed en sundere relation til hinanden.