Spilhjulet på Børneliv fastslår ideologien i spil

Børn elsker spil, der enten kan spilles med familien, venner eller på institutioner. Jørn Martin Steenhold har gennem sin forskning fundet frem til Spilhjulet, der er en effektiv og god måde at analysere og kortlægge spil på. På borneliv.dk har han samlet sine artikler og forskning i børns lege og legetøj.

Spilhulet på borneliv.dk kan kortlægge forskellige spil

Jørn Martin Steenhold fortæller om Spilhjulet og den praktiske måde, det kan anvendes på, når der spilles alle typer spil. Hver gang Spilhjulet benyttes, er det muligt at blive klogere på spillets muligheder, men også på os selv. Ifølge borneliv.dk er det muligt at forklare spil som et system af bestemte muligheder og begreber, der kommer til udtryk gennem spillernes måde at spille på. Spil, her taler vi om idræt og sport, har finesser, særlige egenskaber, kvaliteter og regler, der sagtens kan betegnes som spillets ideologiske væsen. Spørgsmålet, der stilles gennem Spilhjulet, er hvorvidt de ideologier kommer til udtryk, når man spiller spillene “korrekt og rigtigt”. Det handler blandt andet om, hvad der er tilladt, og hvordan man udtrykker god opførsel i bestemte spil. Hvor vigtigt er det, at reglerne overholdes, er det eventuelt et spil, der tillader at man snyder og bedrager? Det og andre spørgsmål bliver taget op, når man bruger Spilhjulet som analysemodel til de spil, man spiller.

Jørn Martin Steenhold skabte det som anskuelsesmodel

Børneliv sætter fokus på børn i forhold til leg, spil og legetøj. Gennem spilhjulet kan man se på både identitet og adfærd – det har nemlig noget med spillerens personlighed at gøre. Det, Jørn Martin Steenhold har prøvet at gøre med Spilhjulet, er at skabe en anskuelsesmodel, der tolker og fortolker kernen i et spils ideologi gennem transformation og metakommunikation. Transformation og metakommunikation er afmærket som kommunikationslinjer mellem deltagernes roller i spillet, når du ser på Spilhjulet. Der er dog forskel på, hvem der spiller spillet, og hvordan deres interaktioner mellem hinanden er. Noget andet, der også tages et kig på gennem Spilhjulet, er fysiologien. Jørn Martin Steenhold understreger, at der er en sammenhæng mellem de fysiologiske processer og de psykologiske processer. Denne sammenhæng har specielt betydning, når man ser på de psykiske processer i hjernen samt forholdet mellem hjerne/psyke på den ene side og kroppens perifere fysiologi på den anden side. Det og meget mere kan du læse om på borneliv.dk, der gennemgår mange spændende og interessante ting med Spilhjulet.

Børneliv blev skabt af Jørn Martin Steenhold, så der er muligt at skabe indsigt og dialog på basis af hans forskning.